Omgevingsvisie

Wat is een omgevingsvisie?

De Omgevingsvisie is een langetermijnvisie met beleid voor de fysieke leefomgeving van onze gemeente; de omgeving waarin wij leven, wonen, werken, reizen en recreëren. De Omgevingsvisie geeft op een belangrijke manier richting aan de toekomst van onze dorpen en buurtschappen. In de Omgevingsvisie doen we uitspraken over verschillende opgaven die nu en in de toekomst om ruimte in onze gemeente vragen. We leggen vast welke ambities we hebben voor onze leefomgeving en welke keuzes we maken om deze ambities te verwezenlijken. Bureau RUIMTEVOLK adviseert en begeleidt ons in dit traject.

Stappen

< >

1

Ophalen meningen / beelden

2

Wat vind je van de eerste contouren van onze toekomst?

3

Wat vind je van de concept Omgevingsvisie?

4

Ter inzagelegging concept-omgevingsvisie

Stap 1: Ophalen meningen/beelden inwoners en organisaties

Bij deze eerste stap vragen wij onze inwoners wat ze waardevol en belangrijk vinden voor de toekomst van de gemeente. Dit gebeurt onder andere via een online enquête. 

De enquête kon ingevuld worden van 30 oktober tot en met 15 november 2023. Daar is goed gebruik van gemaakt. Maar liefst 1620 inwoners hebben deze enquête ingevuld. Wethouder Judith Compagner bedankt iedereen die de enquête heeft ingevuld in dit filmpje, waarin ook alle foto’s te zien zijn die inwoners hebben meegestuurd. Klik hier voor de rapportage over de enquête en hier voor de analyseposters. De analyseposters beschrijven de ‘foto’ van de huidige situatie van Olst-Wijhe. De posters gaan in op de kwaliteiten, trends en ontwikkelingen, huidig beleid en de resultaten van de enquête.

De resultaten worden samen met de opbrengst van de andere participatiemomenten gebruikt voor het opstellen van de Omgevingsvisie en Sociale Toekomstvisie. 

 

 

 

 

Stap 2: Keuze maken over onze toekomst met scenario's en ‘swipocratie’

Leerlingen Capellenborg
Ansichtkaarten Toekomstvisie
Scenario's en geeltjes
Gesprekken met inwoners op straat
Scenario's borden

In de tweede stap van het maken van de omgevingsvisie vroegen we opnieuw inwoners en partners in de leefomgeving om mee te denken. Dat gebeurde op verschillende manieren. De resultaten zijn verwerkt in een stuk dat de basis is voor de omgevingsvisie: de Pijlers voor de toekomst. 

Swipocratie

In april en begin mei stond een vragenlijst uit via de online tool ‘swipocratie’. Dat bleek een leuke en vooral laagdrempelige manier te zijn om op de telefoon stellingen over de leefomgeving naar links of rechts (eens of oneens) te swipen. Dit werd door 833 mensen ingevuld. Hiervan vond bijvoorbeeld 67% dat seniorenwoningen dichtbij voorzieningen moeten gebouwd en geeft 88% aan dat zij het goed vinden als weilanden en openbaar groen worden gebruikt voor wateropvang bij veel regen.” Het overzicht van de uitkomsten van de Swipocratie is hier  te lezen

Verdiepende gesprekken

Aan de hand van scenario’s gingen kernenwethouders en ambtenaren de gemeente in april en mei het gesprek op straat aan over de leefomgeving. Op borden stonden mogelijke toekomstscenario's voor onze leefomgeving uitgebeeld, die verschillende keuzes en de bijbehorende gevolgen beschrijven, zoals woningbouw, groen, verkeer en energie-opwek. Zo’n 200 mensen gaven aan wat men juist goed en minder goed vond van de scenario’s. Dit gebeurde op de weekmarkten, bij voetbal en het Taalcafé.  
Daarnaast zijn er bijeenkomsten geweest met 40 stakeholders. Ook betrokken we jongeren door de scholen in de gemeente te betrekken. 

Betrekken generaties van de toekomst

Omdat de omgevingsvisie over de toekomstige leefomgeving gaat vindt de gemeente het van belang de jongeren te betrekken. De gemeente gaf daarom een gastles op de Capellenborg. Leerlingen van drie klassen gingen aan de slag met de vragenlijst en maakten mooie ansichtkaarten van Olst-Wijhe in 2050. Ook scholieren van basisscholen de Wije en IJsselwijs gingen creatief aan de slag door knutselwerken te maken over wat zij belangrijk vinden in de leefomgeving. 

Visie van de gemeenschap

Wethouder Judith Compagner benadrukt het belang van dit traject: "Alle inbreng die we hebben gekregen laat zien wat onze inwoners en partners belangrijk vinden. Dit helpt bij het maken van beslissingen over hoe onze gemeente er in de toekomst uit moet zien. Met al deze input wordt het geen toekomstvisie van de gemeente, maar van de gemeenschap."

Overzicht van de opbrengsten

In de ‘nota van participatie’  staan de resultaten van het participatietraject van de omgevingsvisie Olst-Wijhe 2050. Het betreft de resultaten van een digitale enquêtes, straatgesprekken, schoolopdrachten en bijeenkomsten. Aan het einde van elke stap van de omgevingsvisie wordt de nota bijgewerkt. 

Resultaat: Pijlers voor de toekomst

Met de resultaten is een document gemaakt: ‘Pijlers voor de toekomst’. Deze pijlers vormen de bouwstenen voor de toekomst van Olst-Wijhe en maken de contouren voor onze gemeente in 2050 zichtbaar. De drie pijlers zijn:

  1. Waterrijke en groene gemeente in balans
  2. Gemeenschapskracht in een gezonde leefomgeving
  3. Ruimte voor duurzaam en lokaal ondernemen

De pijlers zijn op 15 juli vastgesteld door de gemeenteraad. Hier leest u het document met de Pijlers.  

Tot en met vrijdag 3 augustus is op het gemeentehuis de expositie te zien met creaties die kinderen en jongeren op school hebben gemaakt: “Groeten uit Olst-Wijhe in 2050”. 

Hoe verder

Nadat de pijlers door gemeenteraad zijn vastgesteld gaan we door met Stap 3 van de Omgevingsvisie waarin de drie pijlers verder uitgewerkt worden. Ook in de volgende fase betrekt de gemeente de samenleving om mee te denken. 

Stap 3: Wat vind je van de concept Omgevingsvisie?

Stap 4: Ter inzagelegging concept-omgevingsvisie

Dit is een wettelijke verplichting.

Deel dit
Mail
Bellen